browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

L’ecoxarxa del Bages i els Mercats de l’Estraperlo

Posted by on 15 maig 2012

Hi ha gent que creu que el sistema és injust. Que estem subjectes a unes pautes que ens venen de lluny però que ens toquen d’aprop. PIB, devaluació, inflació, especulació i un reguitzell de conceptes econòmics que sobtadament apareixen al nostre dia a dia en format de notícies. No sé si això fa que cada cop més dominem l’economia, però el que sí que és cert és que cada cop l’economia ens domina més. Qui ens dicta el valor de les coses? Quina credibilitat té la llei d’oferta i la demanda quan un mateix producte té preus diferents depenent on el compris? De ben segur que aquestes reflexions han passat per moltes ments i moltes ments han anat més enllà de la mera pregunta. I una de les conclusions és que potser no cal gastar energies intentant lluitar contra un model imperant. La solució no passa per destruir, sinó per construir. La construcció d’un model alternatiu, més simple, més senzill, més humà,  que fuig d’una realitat, d’una societat on el valor que atorguem al diner està per sobre de moltes coses. La bona notícia i que molta gent encara no ho sap és que aquest nou sistema existeix, i a la nostra pròpia comarca!

A bona hora… així és com s’anomena l’ecoxarxa del Bages. Tal com es defineix, “una comunitat d’intercanvis de béns i serveis formada per gent del Bages i rodalies.” I com funciona? Doncs no és gens complicat! Tal com expliquen a la seva web http://abonahora.wordpress.com/ (us recomano que hi feu una visiteta), hi ha dues maneres possibles de poder fer intercanvi:

– Intercanvis directes: pots intercanviar un bé per un altre bé, un bé per un servei o un servei per un altre servei (per exemple, jo et dóno 1 kg. de patates i tu m’arregles la torradora). El valor de les coses s’acorda entre els propis intercanviants. Senzill, oi?

– Intercanvis amb moneda social: Jo et dono 1 kg. de patates i tu em dones mitja ℏ (hora) que hauràs obtingut arreglant alguna torradora.

En efecte, existeix una moneda social, batejada com a hora. Una ℏ equivaldria a una hora de treball. I què s’ha de fer per obtenir aquesta moneda? Doncs es pot fer de dues maneres: o bé oferint productes o serveis, o bé canviant-ne per euros (ara per ara, 1ℏ=10€). Els intercanvis amb moneda social es registren a través d’una web (http://www.ces.org.za/, que significa Community Exchange System) que és d’abast mundial.

A més d’intercanviar de forma particular, cada dos mesos tenen lloc els mercats de l’Estraperlo, una oportunitat per trobar-se i fer compra, venda i intercanvi de productes. Aquests mercats es fan a diferents punts del Bages. El del mes d’abril va ser a Fals i vaig tenir l’ocasió d’anar-hi. La gent, eren sobretot artesans, que oferien els seus productes (conserves, formatges, melmelades, cafès, bijuteria feta a mà…). Realment s’hi respiraven molt bones vibracions!

A la pàgina web citada anteriorment en trobareu molta més informació. Ah, i el proper mercat de l’Estraperlo serà el dia 2 de juny a Sallent! Us el perdreu?

Comparteix!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *