browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Estació meteorològica Manresa – La Culla

Posted by on 15 maig 2012

Quan després dels telenotícies a l’espai del temps escoltem, que la temperatura mínima enregistrada a la ciutat de Manresa durant la nit ha estat de 5C°, qui no s’ha preguntat mai d’on treuen la informació?

La resposta a la pregunta és ben senzilla, els serveis meteorològics, tan a nivell català (Servei Meteorològic de Catalunya) com estatal (Agencia Estatal de Meteorologia) compten amb un àmplia xarxa de petites estacions meteorològiques repartides pel territori.

A la nostra comarca una de les més importants i representatives és la identificada amb hidrològic 149d (estació manual) / hidrològic 0149x (estació automàtica) i popularment coneguda com l’Estació Meteorològica Manresa – La Culla. 

Ubicada dins el terme municipal de Manresa, dalt d’un petit turó o cogulló (291msnm) i dins del recinte de la Casa de la Culla -masia medieval emmurallada, típica de la Catalunya central, de la que es tenen referències des de l’any 1009. Avui a més a més de la mencionada estació meteorològica acull; el Camp d’aprenentatge del Bages i Casa de la Natura, i la seu de la DO Pla de Bages-.

L’estació, part de la xarxa de  AEMET, inicià la seva activitat l’any 1984 sota la forma d’una petita estació manual. En 28 anys les coses han canviat molt i avui es tracta de l’estació meteorològica més important de la comarca del Bages i una de les mes ben equipades de la xarxa de AEMET. Cal dir que sota el paraigües de l’estació meteorològica de Manresa – La Culla s’hi amaguen dues estacions; la 0149x; una estació automàtica dotada amb l’instrumental bàsic i que envia a temps real les dades recollides als centres de AEMET de Barcelona i Madrid. I  l’estació manual 149d que compte amb el següent instrumentari (principalment):

• Termòmetre de màxima (temperatura màxima).

• Termòmetre de mínimes (temperatura mínima).

• Termògraf (temperatura continuada – evolució).

• Psicròmetre (humitat relativa).

• Higrógraf (humitat relativa continuada – evolució).

• Pluviòmetre (precipitació).

• Pluviògraf (precipitació continuada  – acumulació de registres).

• Evaporímetre de Piché (evaporació de l’aigua).

• Tanc d’evaporació (evaporació de l’aigua).

• Heliògraf (hores de sol).

• Penell (direcció del vent).

• Anemòmetre (velocitat del vent).

• Anemocinemògraf (Velocitat del vent durant un període de temps concret).

Cada un d’aquests aparell compte amb una normativa d’ubicació pròpia per tal que les dades enregistrats puguin ser considerats oficials, comparables i contrastables al llarg del temps i del territori. Part d’aquesta funció la desenvolupa la gàbia meteorològica; petita construcció de fusta, tancada per tots costats però amb les suficients  obertures perquè hi corri l’aire que s’encarrega d’apartar els termòmetres de la incidència directe dels rajos solars i evitar així la distorsió de la informació recollida.

A més a més d’estació meteorològica, l’estació de Manresa – La Culla funciona com a estació agrometeorològica i per això compte amb 5 termòmetres de subsòl (situats a 100cm/ 50cm/ 20cm / 10 cm/ 5cm sota terra) per mesurar la temperatura del sòl en profunditat, informació que és molt útil per l’agricultura.  En els últims anys i tot aprofitant la mateixa infraestructura, però totalment independent d’aquesta, el departament de biologia i botànica de la Universitat Autònoma de Barcelona hi ha instal·lat un captador de pol·len.

Tot aquest instrumental necessita d’un control, observació i recollida de dades diària els 365 dies de l’any, recollida que sempre d’acord amb el rellotge solar té lloc a les 7h del matí, a la 13h del migdia i a les 18h de la tarda. Paral·lelament amb la recollida de les 7h del matí el meteoròleg encarregat de l’estació realitza tot un seguit d’estimacions de l’estat del temps a partir de l’observació visual; estat del cel, fenomen meteorològic i visibilitat. Tota la informació recollida és transmesa ràpidament a l’AEMET, però no només a ella sinó que per exemple, la mateixa informació es fa arribar al servei meteorològic de TV3.

Els 28 anys d’història de l’estació donen per molt i compte amb un bon nombre de registres extrems que s’aparten dels paràmetres habituals del clima de la zona. Alguns dels més interessants són:

• Temperatura màxima; El 4 de juliol de 1994 va registrar-se una màxima de 42,5°C. Aquest mateix dia començà al Bages un dels incendis forestals més importants en les últimes dècades al nostre país.

• Temperatura mínima; Els dies 7, 8 i 15 de Gener de l’any 1985 s’arriba a -16,5°C. Aquest és un dels períodes més fred de la història recent manresana i durant un 10 dies no van assolir-se valors positius.

• Precipitació; El 10 de juny de l’any 2000 en 24 hores van caure 187,5l/m2. 45,4mm de les 6 a les 7 del matí i 36mm entre les 8 i les 9 del matí. Aquest episodi és recordat per grans riuades a  tot el Bages i sobretot als municipis veïns de la falda de Montserrat.

• Vent; El 17 d’agost del 2003 s’assoli una ratxa de vent de 180km/h o el que és el mateix 50m/s.

Més informació sobre l’estació meteorològica i la Casa de la Culla a : http://www.xtec.cat/cda-bages/

Per consultar les dades de l’estació meteorològica automàtica de la Culla: http://www.aemet.es/va/eltiempo/observacion/ultimosdatosk=cat&l=0149X&w=0&datos=img&x=h24&f=temperatura

Comparteix!

2 Responses to Estació meteorològica Manresa – La Culla

 1. Xavier Atcher

  Benvolguts,
  El motiu és per donar-me permís per posar al meu web el vostre vídeo ‘Bages’
  Un dels meus webs és: meteomanresa.com i que a més a més és una estació meteorològica professional, ubicada a la zona urbana de Manresa no periurbana.
  Salutacions cordials,
  xavier atcher

  • Albert Tatjé i Pons

   Hola Xavier,
   I tan que pot penjar el video al teu web, només faltaria. Per nosaltres com més difusió millor :))

   Moltes gràcies per la infomació de la teva estació.

   Atentament,
   Albert.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *