browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

El Bages

Què tenim?

 

185.000 habitants, 1150km2, 35 municipis i 75 ens de població. La comarca del Bages com la coneixem avui data de mitjans dels 30, de la primera divisió comarcal del territori català realitzada per Pau Vila. Tanmateix, la seva història ve de lluny i des de la Catalunya medieval trobem (amb major o menor semblança) l’equivalent al que avui és el Bages.

Popularment coneguts com “el cor de Catalunya”, travessats per rius i voltat de relleus i altiplans ens preguntarem allò que tant de moda s’ha posat en el nostre país, “què tenim? Que què tenim?”  Tenim Cardona i Montserrat, tradicions tan nostres com les Caramelles i el ball de Bastons i cascavells, el Carnestoltes de Sallent, els traginers de Balsareny, les vesprades de Fonollosa o el pessebre vivent de Fals. Petits i encantadors pobles rurals i Manresa com a centre i punt aglutinador,  la Denominació d’Origen Pla de Bages, l’albergínia blanca, el conill de Viladordis, la llonganissa de Sant Feliu i un ampli catàleg de productes agroalimentaris. Artistes i esportistes de la talla d’en Pep Guardiola, Manel Estiarte, Toni Elias, Manel Camps, Gossos o la Beth. Emprenedors com  Cal Aligué, el Forn Jorba o el Tous. Els Tirallongues, els Salats de Súria, esbarts, grups sardanistes, Assignia Manresa, corals o grups de teatre com a mostra de la importància de la societat civil. Petites esglésies, grans infraestructures i tot un seguit d’expressions pròpies i peculiars que ens acompanyen allà on anem: qui no diu péixer, córrer en bici, carn-esqueixat o ja em vagarà?

Aquests elements i tots aquells que per una simple qüestió d’espai han quedat fora d’aquesta enumeració formen el paisatge simbòlic-efectiu de la comarca del Bages, sense els quals seria impossible identificar-la, conèixer-la i observar-la tal i com és avui.

Tots ells, mica en mica i sense cap ideologia ni rerefons polític, intentaran ser desgranats en aquests humil espai web amb l’objectiu de funcionar com a punt de trobada per tot aquells enamorats del Bages, com un espai on obtenir i compartir informació, saber, curiositats i tot allò que cregueu que pugui interessar.

Paral·lelament i amb la voluntat de no deslligar-nos de la realitat, volem ser un reflex de tot allò que es cou, que es fa i es desfà, i qui sap si algun dia arribar a ser la referència per a tots aquells que hi vivim i treballem o que senzillament volen venir a visitar-nos.

El vídeo del Bages. Fent comarca.

 

Comparteix!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *